Sezona gripa počela je i u Kragujevcu

0

Dve žene umrle od posledica gripa u Kragujevcu

Piše: Ljiljana Veljković

Dve žene su umrle u Kragujevačkom Kliničkom centru od posledica gripa. Reč je o osobama koje su imale 71, odnosno 77 godina i imale su hronične zdravstvene probleme. Još jedna osoba koja se nalazi na Klinici za infektivne bolesti u Kragujevcu je zbog posledica gripa na aparatima, u teškom zdravstvenom  stanju.

Prema rečima dr Ružice Atanasković, epidemiologa kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, kod šestoro pacijenata iz Kragujevca, potvrđena infekcija virusom gripa, a čekaju se rezultati za još dva uzorka i svi su izgledi da se takođe radi o gripu H1N1, virusu tipa A. Trenutno je školski raspust, tako da se povećani broj obolelih očekuje tek nakon polaska dece u školu, posle 18.februara.

Proteklih  nekoliko nedelja, pomoć lekara u ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja zatražilo je 8.699 osoba sa simptomima gripa. Prisutne su i druge respiratorne infekcije i u opticaju su razni respiratorni virusi sa simptomima sličnim gripu, ali je kod gripa karakteristična visoka temperatura, dok kod drugih infekcija obično nema temperature, ili je niža.

U Srbiji se od početka sezone za pomoć lekara javilo više od 85.000 osoba sa simptomima gripa, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ od komplikacija infekcije virusom gripa umrlo je 15 ljudi. Nezvanično, dok nalazi ne potvrde, broj preminulih je 25. Najugroženiji su hronični bolesnici, stari, deca u najmlađem uzrastu i trudnice.

Osnovna mera prevencije i najbolja zaštita od gripa je vakcinacija, za koju je sada kasno, a i vakcina više nema. U Kragujevcu je vakcinisano više od 10.000 ljudi, zbog velikog interesovanja kompletna prispela doza vakcina rano je otišla. Za sledeću godinu planirana je vakcinacija još većeg broja stanovnika.Inače je u Srbiji vakcinom zaštićeno više osoba nego ranijih godina, tako da je u našoj zemlji daleko manji broj ljudi obolelih i preminulih od gripa u odnosu na zemlje u okruženju.

Širenje infekcije sada može da spreči boravak na svežem vazduhu, provetravanje prostorija, unošenje sredstava koja pojačavaju imunitet, voća i povrća koje sadrži vitamin C, kiselog  kupusa, izbegavanje skupova u zatvorenom prostoru i često pranje ruku i održavanje lične i higijene stambenog prostora. Jedna od preventivnih mera širenja gripa je i zabrana poseta pacijentima u Kliničkom centru u Kragujevcu, koja je uvedna pre dve nedelje.

Dr Ružica Atanasković, epidemiolog savetuje da prilikom infekcije treba mirovati i uzimati dosta tečnosti i sredstva za snižavanje temerature. Lekaru se treba javiti ako posle dva dana nema vidljivog poboljšanja.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *